Gästföreläsare i psykologi

Hej!

Jag måste berätta om en gästföreläsare som jag hade besök av på min skola idag: Alexandra Algerydh. Jag hade aldrig hittat denna tjej om det inte vore för min online-kollega Maria Bivesjö, som tipsade mig. Tack Maria och Alexandra, det blev en väldigt lyckad eftermiddag!

Skärmavbild 2015-05-20 kl. 22.00.15

Skärmavbild 2015-05-20 kl. 22.00.55Alexandra är 27 år och arbetar på Expressen. Hon har också bipolär sjukdom och jag hade bjudit in henne för att berätta om sjukdomen och allt som följer med den. Inledningsvis berättade Alexandra om vad som kännetecknar den biopolära sjukdomen och de maniska, hypomaniska och depressiva perioderna. Hon berättade även om de olika behandlingar hon har fått och de möten med sjukvården som hon har haft. Utöver det fick vi lyssna till hennes personliga resa: om att känna sig ensammast i världen, att bära på skuld för att det inte finns någon tydlig anledning till sjukdomen och att hantera omgivningens reaktioner och fördomar. Alexandra inledde sin föreläsning med att berätta att hon ska prata om ett tungt ämne, men att det är tillåtet att skratta, och att vilka frågor som helst går bra att ställa. Det är inte varje dag man får höra någon berätta så öppet och ärligt om psykisk ohälsa.

Det här är första gången jag har en gästföreläsare som berättar om psykisk ohälsa och det var väldigt uppskattat av eleverna. Under en timme satt de som läser Psykologi 2a, vilket är ungefär femtio elever, och lyssnade mycket fokuserat och engagerat på Alexandra. I morgon, på lektionen, fortsätter vi att diskutera och reflektera utifrån Alexandras berättelse. Jag tror det är extremt viktigt för ungdomar idag att diskutera psykisk ohälsa öppet. Många går omkring och tror att de är de enda som mår dåligt. Alexandra dödade nog också en del fördomar om vilka som drabbas.

Skärmavbild 2015-05-20 kl. 22.00.33

Här är Alexandras blogg.

Här är Vårdguidens information om bipolär sjukdom.

Åsa Edenfeldt

Publicerat av

Jag är gymnasielärare i svenska och psykologi i norra Stockholm och författare till boken Läskompetens - lässtrategier för gymnasiets svenskkurser. Här på bloggen skriver jag om språkutvecklande arbetssätt, läsundervisning med äldre elever, digitalt läsande och skrivande samt naturligtvis undervisningen i mina ämnen. Välkommen hit!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s