En digital skolmiljö
Täby Enskilda Gymnasium är en 1-1-skola sedan flera år tillbaka och jag som lärare har ett ansvar att anpassa min undervisning efter de förutsättningar det innebär för eleverna. För mig innebär det att utnyttja de möjligheter som följer med datorn som verktyg, men också att sätta mig in i hur digitaliseringen påverkar elevernas lärande. Som svensklärare har undervisningen förändrats enormt sedan eleverna fick tillgång till varsin dator. Det gäller inte minst skrivandet, som numera nästan helt och hållet sker under lektionstid. Eftersom vi arbetar i Google Drive har mina elever varsin digital portfölj där de samlar sitt material under kursens gång. Skrivuppgifter, länkar till filminspelningar, frågor och reflektioner får samsas i ett och samma dokument och här kan jag aktivt följa elevernas lärande och utveckling både under och efter lektionstid. I portföljen finns också min respons till eleven och tack vare digitaliseringen kan jag på ett smidigare sätt stötta elevernas utveckling redan under själva arbetsprocessen.
En annan viktig aspekt av arbetet på en 1-1-skola är förhålla sig till de förutsättningar som kommer med den digitala miljön. Hur påverkas eleverna av att läsa texter på datorn, till exempel? Blir läsförståelsen lika djup som om vi läser ”på papper”? Sådana frågor har under läsåret 2014/2015 fört mig till Maria Rasmussons avhandling Det digitala läsandet: Begrepp, processer och resultat. Under vårterminen har jag läst avhandlingen i sin helhet och inför läsåret 2015/2016 ingår det i mitt försteläraruppdrag att fördjupa arbetet med digitala lässtrategier och även sprida kunskaperna om detta i kollegiet. Utöver detta är jag intresserad av arbetet med multimodala texter, som är vanligt förekommande ”på nätet”, och här är exempelvis Adrienne Gear en förebild. Boken Se texten – multimodala texter i ämnesdidaktiskt arbete är en viktig inspiration i detta avseende.
Här är några av mina mest lästa inlägg om digitalt arbete:
Att läsa och bedöma elevtexter i digitala portföljer
System för formativa arbetssätt i Google Drive
Föreläsning med Adrienne Gear: Att läsa faktatexter
Strategier för att arbeta med källor på ett strukturerat och gemensamt sätt
Digitala lektionsanteckningar – om hur jag delar planeringen med eleverna
Digital kompetens i styrdokumenten
De flesta av mina blogginlägg handlar på något sätt om hur vi använder datorn, eftersom vi utnyttjar den som redskap varje dag på olika sätt. Jag får många frågor om hur jag kommenterar och bedömer elevtexter digitalt, och hur jag arbetar med digitala lässtrategier med gymnasieelever – så det ska jag försöka skriva ännu mer om under läsåret 2015/2016!
Åsa Edenfeldt