Föreläsning på Engelska skolan IEST i Täby

Skärmavbild 2015-09-22 kl. 19.04.29Idag var det dags för en extern föreläsning – en väldigt trevlig sådan i samma skolkommun. Jag var inbjuden till Engelska skolan, IEST, i Täby för att föreläsa om lässtrategier och aktiv läsundervisning. Skolan har inlett ett arbete med att utveckla läsundervisningen och deltar i läslyftet men ville ha mer inspiration kring hur arbetet kan organiseras i klassrummet. Syftet med mitt besök var att berätta om:

  • hur och varför jag jag har förändrat min läsundervisning i grunden
  • vad forskningen säger och hur mina erfarenheter ser ut
  • hur arbetet konkret kan läggas upp i klassrummet

Det är verkligen roligt att besöka andra skolor och komma i kontakt med lärare i andra årskurser och sammanhang. Personligen berikar detta utbyte mig mycket och jag tror det finns många fördelar med att lärare från olika årskurser utbyter tankar och erfarenheter.

Skärmavbild 2015-09-22 kl. 19.05.33 Skärmavbild 2015-09-22 kl. 19.05.54 Skärmavbild 2015-09-22 kl. 19.06.18 Skärmavbild 2015-09-22 kl. 19.06.29

Detta var mitt andra skolbesök den här terminen. För inte så länge sedan besökte jag Klara Södra Gymnasium – en gymnasieskola på Södermalm i Stockholm. Här var ingången en helt annan. Eftersom skolan nu i höst blir en 1:1-skola ville de ha en föreläsning om hur man kan arbeta formativt i en digital miljö. Datorn gör det möjligt att synliggöra elevernas lärande på en mängd olika sätt – men hur kan detta arbete läggas upp i klassrummet och organiseras rent praktiskt? Under en sådan här föreläsning ger jag exempel från mitt eget klassrum, tips på digitala verktyg som möjliggör effektiv återkoppling och berättar om vinster och utmaningar i 1:1-arbetet.

Skärmavbild 2015-09-22 kl. 19.17.03 Skärmavbild 2015-09-22 kl. 19.17.43 Skärmavbild 2015-09-22 kl. 19.17.57 Skärmavbild 2015-09-22 kl. 19.18.07

Här kan du läsa mer om olika föreläsningar som jag erbjuder på skolor.

Åsa Edenfeldt

Publicerat av

Jag är gymnasielärare i svenska och psykologi i norra Stockholm och författare till boken Läskompetens - lässtrategier för gymnasiets svenskkurser. Här på bloggen skriver jag om språkutvecklande arbetssätt, läsundervisning med äldre elever, digitalt läsande och skrivande samt naturligtvis undervisningen i mina ämnen. Välkommen hit!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s