Digital kompetens i styrdokumenten

Som flera av er säkert känner till har Skolverket fått i uppdrag av regeringen att se över innehållet i gymnasieskolans styrdokument (läroplaner, kursplaner och ämnesplaner) som ett led i att stärka elevers digitala kompetens och öka likvärdigheten och måluppfyllelsen. Läs gärna mer om uppdraget här.

Skärmavbild 2016-02-15 kl. 18.47.41

Jag har blivit inbjuden till att sitta med i en ämnesreferensgrupp den 22 februari! Jag känner mig hedrad och det är oerhört roligt att få vara med och påverka. Vi ska bland annat diskutera i vilken utsträckning undervisningen i svenska bör bidra till att utveckla elevers digitala kompetens. Vi ska dels granska de skrivningar som redan finns i styrdokumenten och diskutera om dessa behöver anpassas, förtydligas eller förstärkas, dels diskutera om något saknas helt och behöver kompletteras. En viktig aspekt är också att analysera vilken typ av kompetensutveckling som behövs för att stödja de förändringar som görs.

Skärmavbild 2016-02-15 kl. 18.49.54

Digital kompetens i detta avseende innebär förmågan att:

  • använda och förstå digital teknik,
  • förhålla sig till medier och information på ett kritiskt och ansvarsfullt sätt samt
  • att lösa problem och omsätta idéer i handling på ett kreativt sätt med användning av digital teknik. (Skolverket)

Det är viktigt att betona att Skolverkets uppdrag inte enbart handlar om eventuella förändringar i styrdokument, utan även en rad andra aspekter.

Har du tankar kring ovanstående eller konkreta förslag? Du får gärna mejla mig på asa.edenfeldt@tabyenskilda.se.

Här har jag samlat några av de inlägg jag har skrivit kring digital kompetens.

Åsa Edenfeldt

Publicerat av

Jag är gymnasielärare i svenska och psykologi i norra Stockholm och författare till boken Läskompetens - lässtrategier för gymnasiets svenskkurser. Här på bloggen skriver jag om språkutvecklande arbetssätt, läsundervisning med äldre elever, digitalt läsande och skrivande samt naturligtvis undervisningen i mina ämnen. Välkommen hit!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s