En lättsam grammatikövning

I Svenska 2-kurserna fortsätter vi med grammatiken och efter att ha jobbat intensivt med vissa ordklasser tillsammans i klassrummet, fick eleverna idag göra en gruppövning kring resterande ordklasser. Jag har tidigare skrivit om hem- och tvärgrupper här på bloggen och detta blev ett sådant upplägg. Övningen fungerade mycket bra för att bryta av genomgången och arbetet med whiteboard-tavlorna och blev kreativ och lättsam eftersom eleverna fick använda fantasin och fotografera för att illustrera sin ordklass. Så här gjorde vi:

Instruktioner för gruppövning

Ni ska (…för att sedan redovisa):

  • lära er mer om en ordklass (pronomen, prepositioner, konjunktioner eller subjunktioner)
  • ge exempel på tydliga ord som tillhör ordklassen
  • fota några tillhörande bilder där ordklassen visas
  • skapa en övning där ordklassen tränas

Samla allt i en google-presentation. Var kreativa! Ta hjälp av sidorna i vår gemensamma genomgång. Ni kan också kika på www.ordklasser.se

För att visa vad jag menade med själva fotandet visade jag upp en exempelbild som jag hade tagit med några kollegor i mitt lärarrum:

Skärmavbild 2017-09-01 kl. 14.23.51

Redan innan eleverna satte igång och jobba berättade jag även hur själva tvärgrupperna skulle gå till:

I tur och ordning ska ni om en stund:

  1. Beskriva och förklara ordklassen
  2. Ge exempel på ord som tillhör ordklassen
  3. Visa era egenfotade bilder där ordklassen illustreras på olika sätt
  4. Genomföra övningen med gruppen

Jag delade in klassen i fyra grupper, så varje grupp fick en ordklass (prepositioner, pronomen, konjunktioner eller subjunktioner). Men eftersom grupperna blev stora så fick de arbeta två och två ”inom gruppen”. Det betyder alltså att det var flera grupper som samtidigt jobbade med samma ordklass.

När paren kom tillbaka in i klassrummet delade jag in dem i nya tvärgrupper om fyra personer i varje med varsin ordklass. Inget märkvärdigt med detta men eleverna gillar verkligen arbetssättet. Fem minuter per person fick de till att förklara och arbeta med varje ordklass.

Skärmavbild 2017-09-01 kl. 14.24.32

Skärmavbild 2017-09-01 kl. 14.24.46

Skärmavbild 2017-09-01 kl. 14.25.04

Alla hade gjort en kort google-presentation och här visade de upp definitionen av ordklassen, exempel på ord, övningen som skulle göras och inte minst alla de roliga bilder som de hade komponerat. Här ser ni några exempel:

Skärmavbild 2017-09-01 kl. 14.29.18

Skärmavbild 2017-09-01 kl. 14.28.53

Skärmavbild 2017-09-01 kl. 19.52.09

Skärmavbild 2017-09-01 kl. 14.34.39

Skärmavbild 2017-09-01 kl. 20.27.35.png

Denna övning fungerade bra eftersom eleverna först fick fördjupa sig och därefter redovisa för varandra. De fick först skriva och sedan muntligt återberätta. Först arbetade de i par – sedan redovisade de enskilt. Jag tycker att det här är ett effektivt sätt att variera undervisningen på. Dessutom var tanken med denna övning att ha roligt och vara utanför klassrumsväggarna en stund – och eleverna var verkligen kreativa och använde sin humor när de fotade sina bilder.

När alla tvärgruppsredovisningar var klara fick eleverna arbeta enskilt en stund med att göra övningar på alla ordklasser. Länkat i lektionsloggen fanns också ett facit så de själva kunde kolla hur mycket de behärskade. Avslutningsvis fick eleverna reflektera över hur arbetet hade gått, vad som kändes enkelt respektive utmanande just nu och vad de behövde träna mer på. Då skrev de som vanligt i sina loggar.

Nästa vecka blir det fraser och därefter satsdelar och satser!

Åsa Edenfeldt

(Alla berörda elever har självklart godkänt såväl bilder som de är med på som användandet av deras uppgifter här på bloggen.)

Publicerat av

Jag är gymnasielärare i svenska och psykologi i norra Stockholm och författare till boken Läskompetens - lässtrategier för gymnasiets svenskkurser. Här på bloggen skriver jag om språkutvecklande arbetssätt, läsundervisning med äldre elever, digitalt läsande och skrivande samt naturligtvis undervisningen i mina ämnen. Välkommen hit!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s